Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Τεχνολογία 22 Απριλίου 2024

Οι θέσεις των κομμάτων για τον Τουρισμό

Οι θέσεις των κομμάτων για τον Τουρισμό Οι θέσεις των κομμάτων για τον Τουρισμό Οι θέσεις των κομμάτων για τον Τουρισμό
Rate this item
(0 votes)

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές και καθώς αναμένουμε ένα ακόμα ρεκόρ στον τουρισμό, τα κόμματα παρουσιάζουν τις θέσεις τους για τη βαριά «βιομηχανία» της χώρας.

 

Ισχυρός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος ελληνικός τουρισμός

Ανδρέας Φιορεντίνος, Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά, είναι το κόμμα που πιστεύει στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του. Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση υλοποιεί με επιτυχία ένα σχέδιο συγκροτημένο και ρεαλιστικό που απαντάει σε όλες τις μεγάλες ή μικρές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.

Την κλιματική αλλαγή, τα εργασιακά ζητήματα, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, την εναρμόνιση με τις ψηφιακές εξελίξεις που είναι ραγδαίες, τη διαφοροποίηση τάσεων και προτιμήσεων ταξιδιωτών, τον έντονο ανταγωνισμό στην περιοχή της Μεσογείου. Σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις μέσα από τον κεντρικό μας στόχο για την επόμενη δεκαετία. Και αυτός ο στόχος είναι ισχυρός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος τουρισμός. Γιατί αυτό σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία.

Σημαίνει εισόδημα, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά όμως, πάντα με το μυαλό στο μέτρο που δεν πρέπει να χαθεί, στις αναγκαίες ισορροπίες που πρέπει να ακολουθούν όλες τις πολιτικές. Η βιωσιμότητα, η αειφορία,  είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το μέτρο και η ισορροπία, θα πρέπει διατρέχουν και να υπηρετούν όλες τις πολιτικές μας, ως ο κανόνας ανάδειξης, προστασίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους. Για τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, την εθνική οικονομία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Τουρισμού 4 κεντρικοί στόχοι.

Στόχος πρώτος, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στόχος δεύτερος εμπλουτισμός και διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος, στόχος τρίτος ενίσχυση της εικόνας και της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο διεθνές περιβάλλον, στόχος τέταρτος αναβάθμιση εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης και προγράμματα σύγχρονης κατάρτισης. Και στον τουρισμό, προχωράμε σε μια τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική που ανταποκρίνεται στις νέες, επιτακτικές ανάγκες των καιρών μας.

Εμπιστευόμαστε το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού. Τους επιχειρηματίες τους εργαζόμενους, την τεχνογνωσία που παράγεται, τους νέους ανθρώπους που ξέρουν να δημιουργούν, όλους και όλες που αποτελούν τους συνεχιστές μια μεγάλης διαδρομής, μιας σπουδαίας τουριστικής παράδοσης που η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και τροφοδοτεί με τις πολιτικές της.

Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης που αποδίδει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα παρούσα με σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές. Για το καλό του τουρισμού, για το καλό της Ελλάδας.

 

 

Για μια δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Καλλιόπη Βέττα, Βουλευτής Κοζάνης, Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς κλάδους της οικονομίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζεται ότι το 2019, ο τουρισμός συνέβαλε στο ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 9,9% ενώ το 11,6 % του συνολικού εργατικού της δυναμικού, περίπου 23,5 εκ. θέσεις εργασίας, απασχολείται στον τομέα. Επιπλέον, περισσότερο από το 99% των επιχειρήσεων του τομέα ανήκουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. χαράζει τη δική του τουριστική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη στόχων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας μας. Η βιωσιμότητα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών και νέων μορφών τουρισμού αποτελούν για εμάς προτεραιότητα, πάντα όμως με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο.

Επιπλέον, η προστασία και διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών μας πόρων, η βιώσιμη διαχείρισή τους ως τουριστικών πόρων, η δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, η πλήρης αναμόρφωση της τουριστικής εκπαίδευσης και η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στο τουρισμό, που θα προσελκύουν αντί να διώχνουν εργαζόμενους, είναι ζητήματα που ιεραρχούμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Η ΕΕ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της μεταξύ των κρατών – μελών συνεργασίας και επομένως η ανάπτυξη κοινής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων. Άλλωστε, η εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση του αντίκτυπου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή, αναδεικνύονται ως κοινές προκλήσεις που απαιτούν συλλογική δράση.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το κύριο πλαίσιο πολιτικής για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, η ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. είναι απαραίτητη για τη συνδιαμόρφωση των κοινών μας στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που οδήγησε στην πρώτη ευρωπαϊκή ατζέντα για τον Βιώσιμο Τουρισμό έως το 2030. Επιπλέον, η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό και η σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τον Τουρισμό αποτελούν σημαντικές μας προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Εν κατακλείδι: Η διεθνής συνεργασία στο εξωτερικό και η υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών στην πράξη -και όχι στα λόγια- στο εσωτερικό, αποτελούν προϋπόθεση για να πετύχουμε κοινωνικά δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

 

 

Βιωσιμότητα και Αειφορία: Μία Νέα Φιλοσοφία για τον Τουρισμό

Αικατερίνη Σπυριδάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, Τομεάρχης Τουρισμού

Πολλοί κάνουν λόγο για το 2023, ως «Χρονιά ρεκόρ για αφίξεις και έσοδα από τον Τουρισμό» και πως το 2024 «ο ελληνικός τουρισμός θα σημειώσει νέο ρεκόρ». Λίγοι, όμως, απαντάνε σε ουσιαστικά ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τουριστικού μοντέλου μας, τη διαφύλαξη, και την ταυτόχρονη ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας αυθεντικότητας, την αειφορία σε τοπικό και μετέπειτα σε εθνικό επίπεδο, και τέλος, την επαναφορά της αίγλης του κλάδου της Φιλοξενίας.

Οι πολύ καλές επιδόσεις του Τουρισμού, δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου, διότι οφείλονται κυρίως στη σκληρή εργασία και την καινοτόμο δημιουργικότητα του συνόλου των ανθρώπων του Τουρισμού. Ιδιαίτερα, μετά την πανδημία οι ελλείψεις προσωπικού, καταρτισμένου και μη, είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο με το 2023 να σημειώνει 53.000 ελλείψεις στην κάλυψη θέσεων εργασίας , δημιουργώντας έτσι αναταράξεις στην εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων ξενοδοχείων.

Επομένως, το λεγόμενο «Θαύμα του Ελληνικού Τουρισμού», μάλλον, θα πρέπει να μετονομαστεί σε «επίτευγμα, κατόρθωμα, κατάκτηση», που οφείλεται σε όλους τους φορείς του κλάδου, τους ξενοδόχους και τους εργαζομένους του Τουρισμού, οι οποίοι με δέσμευση στο όραμα, με μεράκι και κόπο κατόρθωσαν η χώρα μας να σημειώσει μια επιτυχημένη χρόνια, όπως αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες.

Εάν θέλουμε, όμως, να διασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τον Τουρισμό μας και την ίδια μας τη χώρα, οφείλουμε να αλλάξουμε πολιτική και φιλοσοφία. Οι σημερινές επιδόσεις του τουρισμού, δε διασφαλίζουν το μέλλον του. Δε θα πάμε μακριά με εποχικότητα, υπερσυγκέντρωση σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, χωρίς ισόρροπη ανάπτυξη και με παλαιά μοντέλα.

Χρειαζόμαστε έναν τουρισμό ποιοτικό, αειφόρο, θωρακισμένο έναντι της κλιματικής κρίσης, κοινωνικά επωφελή, που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον, δε θα πλήττει την κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινωνιών, θα δίνει έμφαση στη γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, θα τον διασυνδέει με την παραγωγή μας και την μεταποίηση των προϊόντων μας και θα διασφαλίζει σταθερή απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μέσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο, με bottom-up προσέγγιση – από κάτω προς τα πάνω- που θα καταρτιστεί με διάλογο, συναίνεση και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αυτό θα κάναμε. Θα υλοποιούσαμε ένα πολυδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης, βασισμένο στην αποκέντρωση, την βιωσιμότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολυθεματικό τουρισμό.

Οφείλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο πόλο έλξης επισκεπτών, που θα αναζητούν την ευζωία, την γευσιγνωσία, τη φυσιολατρία, τη σωματική άσκηση, τη θεραπεία, κα. Οι επισκέπτες δεν αρκεί να διάγουν μόνο ευχάριστες διακοπές, πρέπει φεύγοντας να «φορτώνουν» στις αποσκευές τους και ένα «κομμάτι» Ελλάδας, με την έννοια ότι θα αναζητήσουν και στην χώρα τους ένα ελληνικό προϊόν είτε επισιτισμού, είτε πολιτισμού, είτε μια οποιαδήποτε έκφανση του ελληνικού τρόπου ζωής. Η εμπειρία τους να γίνει πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων και όχι μόνο του ελληνικού φυσικού τοπίου.

Είναι καιρός, λοιπόν, να φύγουμε από το μοντέλο των τριών “S” (Sea, Sand, Sun) , που είναι ξεπερασμένο και να θυμηθούμε τα τρία «Σ» – που πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε στον τομέα του Τουρισμού, δηλαδή το τρίπτυχο Συνεργασία, Συνέχεια, Συστήματα.

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Συνέχεια μεταξύ υπουργών και κυβερνήσεων, αλλά και φορέων του ιδιωτικού τομέα ώστε να μην αλλάζουν οι πολιτικές με κάθε αλλαγή ηγεσίας.

Τέλος, συστήματα που αποτελούνται από θεσμούς, φορείς και διαδικασίες μέσω των οποίων θα αξιολογούμε και θα επανακαθορίζουμε την στρατηγική μας με ωριμότητα και δέσμευση στο όραμά μας.

 

The post Οι θέσεις των κομμάτων για τον Τουρισμό appeared first on Tourism Today.

Read 25 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us