Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Τεχνολογία 16 Φεβρουαρίου 2023

Ξυγκώρος: Οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις καινοτομούν | Nέα προϊόντα με ποιοτική υπεροχή

Ξυγκώρος: Οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις καινοτομούν | Nέα προϊόντα με ποιοτική υπεροχή Ξυγκώρος: Οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις καινοτομούν | Nέα προϊόντα με ποιοτική υπεροχή Ξυγκώρος: Οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις καινοτομούν | Nέα προϊόντα με ποιοτική υπεροχή
Rate this item
(0 votes)

Συνέντευξη του Ευάγγελου Ξυγκώρου, Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Κατερίνα Καρσιώτη

Τα εργαλεία και οι δράσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την προώθηση και ανάδειξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα;

Σκοπός των Επιμελητήριων είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της Πολιτείας, των Περιφερειών και Δήμων για τον σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Μέσω της προώθησης δράσεων που στοχεύουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική ανεξαρτησία της, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη του κοινωνικού σύνολού και του πολιτιστικού κεφαλαίου.

Πρωτίστως καλούμαστε να αντιστρέψουμε το ισοπεδωτικό φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου, αναδεικνύοντας τα κατά τόπους πλεονεκτήματα, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα και παρέχοντας κίνητρα για την ενεργοποίηση της δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο.

Από τους φορείς της Πολιτείας ζητούμε τις κατάλληλες υποδομές και τα κίνητρα  (χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρυζωνικά δίκτυα, κ.α.), με στόχο από τη μία πλευρά να θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού τον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης που βιώνει και η χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες μας να χρησιμοποιήσουν ευφυή συστήματα, έτσι ώστε και νέες καλλιέργειες να φυτευτούν, αλλά και μεγαλύτερη και κυρίως πιο ποιοτική απόδοση να έχουν οι υφιστάμενες.

Η μη διάθεση ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΠΟΡΩΝ για τις Υποδομές και Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, ακυρώνει συνολικά όποιες άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται. Γιατί οι υποδομές αυτές είναι η βασική προϋπόθεση για να βγουν από την απομόνωση οι πόλεις και τα χωριά, αλλά και ολόκληρος ο Νομός και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Είναι επίσης μονόδρομος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Μεσσηνιακών επιχειρήσεων (μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και χαμηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς) και να αποκτήσουν επιτέλους βιώσιμες προοπτικές η γεωργία, η μεταποίηση αλλά ο τουρισμός.

Στα πλαίσια αυτά, μιας και ο πρωτογενής τομέας με την μεταποίηση έχουν άμεση σχέση, έχουμε επενδύσει σε κατά τόπους εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και συμβουλευτική στήριξη σε όλη την περιφέρεια της Μεσσηνίας, με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων και ποιοτικά ανώτερων προϊόντων και συνάμα στην ανάδειξη και προβολή των προϊόντων αυτών (γαστρονομικά events, εκθέσεις, κ.α.) στην εσωτερική μας αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Ο κόσμος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως άλλωστε και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι κοινωνίες μας συνολικά. Κλιματική αλλαγή, αστάθεια τιμών, πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αύξηση της σημασίας του παγκόσμιου εμπορίου.  Οι επιχειρηματίες σε όλους τους τομείς πρέπει να μαθαίνουν καθημερινά πώς να αντεπεξέρχονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη αλλά και ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε δυσκολίες σε όλες τις αγορές και σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, στην πλειοψηφία τους, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις όπου λειτουργώντας με συνέπεια και ευθύνη, κατάφεραν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και να διατηρήσουν την εξαγωγική τους δυναμική.

Μιας και αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν παύουν να καινοτομούν και να αναπτύσσουν νέα προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την ποιοτική τους υπεροχή, για την αυθεντικότητα και τη διατροφική τους αξία.

Ταυτόχρονα όμως και συνεπικουρούμενες από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, υπάρχουν πολλές παθογένειες, όσο αφορά το εξαγωγικό μας εμπόριο, οι οποίες επιβάλλεται άμεσα να αντιμετωπιστούν, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές και να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη των προϊόντων μας στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα τοπικά προϊόντα «πρωταγωνιστές» που αναδύονται από την μεσσηνιακή γη; Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Η Μεσσηνιακή γη φημίζεται για την παραγωγή και μεταποίηση εκλεκτών προϊόντων, λόγω του εύκρατου μεσογειακού της κλίματος, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι περίφημες Ελιές Καλαμάτας, ξηρά σύκα, καπνικά προϊόντα, σταφίδες κ.α.  που είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν έντονο εξαγωγικό αποτύπωμα. Τα διάσημα τοπικά προϊόντα σχετίζονται άμεσα με τον πλούτο της Μεσσηνιακής γαστρονομίας και αποτελούν την άυλη πολιτιστική κληρονομία της Μεσσηνίας.

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο: Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας –ο περίφημος «υγρός χρυσός» του Ομήρου– είναι άριστης ποιότητας και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Αποτελεί με διαφορά το βασικότερο τομέα ενασχόλησης του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης  και των εξαγωγών και αφήνει το σημαντικότερο οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή. Στον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας λειτουργούν 220 περίπου ελαιοτριβεία, παράγοντας ετησίως περί τους 60.000 τόνους εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μεγάλο ποσοστό του οποίου είναι πιστοποιημένο ως Π.Ο.Π. Καλαμάτα.  

Ελιές Καλαμάτας Π.Ο.Π: Ίσως το μεγαλύτερο brand αγροδιατροφής της χώρας μας παγκοσμίως, Γνωστές για το μαύρο χρώμα, τη τραγανή σάρκα με τη φρουτώδη γεύση, αποτελούν το μεγαλύτερο πρεσβευτή μας στις κουζίνες όλου του κόσμου.

Μαύρη Σταφίδα: Η Μαύρη – Κορινθιακή Σταφίδα, πέρα από ένα εξαιρετικό αγροτικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, γνωστό και πολύτιμο ήδη από την αρχαιότητα, είναι το εμπορικότερο διαχρονικά προϊόν της χώρας. Μέσω των εξαγωγών της δημιούργησε πλούτο και πολιτισμό κυρίως κατά τους τελευταίους αιώνες και η Μεσσηνία είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σταφίδας της Ελλάδας. Οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τις σταφίδες σε παραδοσιακές συνταγές (γεμιστές τομάτες-μπακαλιάρο με κόκκινη σάλτσα-σταφιδόψωμα-γλυκά)  καθώς και στα ντόπια παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.

Ξηρά Σύκα: Η Μεσσηνία φημίζεται για τα ξηρά σύκα της (τσαπέλες), η καλλιέργεια των οποίων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Τα σύκα αποξηραίνονται στον ήλιο, στη συνέχεια καλύπτονται με σουσάμι και δαφνόφυλλα ή γεμίζονται με ξηρούς καρπούς.

Εκτός των παραπάνω η περιοχή φημίζεται για τα αμπελοτόπια της, τους οίνους και τα αποστάγματα που παράγουν, ενώ σε υψηλό επίπεδο είναι και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, με τη Σφέλα Π.Ο.Π. και το Ταλαγάνι να ξεχωρίζουν. Τα τελευταία χρόνια σημαντική προσφορά στο πρωτογενή τομέα της περιοχής αποτελεί η καλλιέργεια λαχανικών και κηπευτικών, η οποία έχει αναπτυχθεί κατά κύριο λόγο στη Δυτική Μεσσηνία, ενώ τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και το μέλι που απλόχερα μας προσφέρει ο Ταΰγετος, είναι πάντα πρωταγωνιστές στην τοπική γαστρονομία.

 Η σύνδεση των τοπικών προϊόντων απευθείας με το γαστρονομικό γίγνεσθαι της περιοχής αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για εξωστρέφεια…Με ποιους τρόπους, ως Επιμελητήριο μπορείτε να επιτύχετε μία τέτοια συνθήκη;

Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής προβολής μιας περιοχής. Αποτελούν τον πρεσβευτή του τόπου μας. Ταυτόχρονα ο βιωματικός τουρισμός σημαντικό «κλειδί» για την δημιουργία μίας ουσιαστικής και δημιουργικής εμπειρίας.

Μοναδικά πιάτα, που συνδέονται με τη Μεσογειακή διατροφή, αλλά και με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα συνθέτουν τη γαστρονομική απόλαυση, με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο επισκέπτης στα εστιατόρια, αλλά και στην πιο μικρή ταβέρνα της Μεσσηνίας.

Στόχος όλων μας (επαγγελματιών εστίασης, ξενοδόχων, κ.α.) είναι να αναδείξουμε αυτόν το πλούτο στους επισκέπτες μας. Η Μεσσηνία είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και η δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας με πρωταγωνιστές το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, την Ελιά Καλαμάτας και όχι μόνο, αποτελεί μείζονα συνθήκη στο σχεδιασμό και στις δράσεις μας, μιας και συνδέει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν, αλλά κυρίαρχα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Με δεδομένα τη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, σε επίπεδο φυσικού κάλλους, ιστορίας και πολιτισμού, οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτουρισμού είναι εξαιρετικές. Απαιτείται όμως η χάραξη στρατηγικής από μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η απόκτηση κουλτούρας από ιθύνοντες, επαγγελματίες αλλά και πολίτες, η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Οι στόχοι και το όραμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την σωστή εργαλειοθήκη στήριξης και προώθησης των τοπικών προιόντων καθώς και του συνολικού πρωτογενή τομέα; Oι συμπράξεις για εσάς ως οργανισμόαποτελούν καίριες για την περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη και οικονομία;

Αντιλαμβανόμενοι τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ουσίας, με θετικό πρόσημο για τις επιχειρήσεις μέλη μας, στο πλαίσιο που επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος. Η εκπροσώπηση της οργανωμένης επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών, συμβουλευτικής, υποστήριξης, καθοδήγησης και συμπαράστασης θα οδηγήσουν σε περισσότερες πρωτοβουλίες και σε πιο στοχευμένες δράσεις προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου της Μεσσηνίας, με στόχο την ισότιμη, βιώσιμη και φιλικότερη προς το περιβάλλον ανάπτυξη όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας μας.

Για να είναι εφικτή και αποτελεσματική προς όφελος όλων μία τέτοια συνθήκη, επιβάλλεται η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία με όλους τους φορείς της Πολιτείας, αλλά κυρίαρχα είναι ζωτικής σημασίας η απόκτηση από όλους μας κουλτούρας συνεργειών. Από τη πλευρά μας και στο επίπεδο των επιχειρηματικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της Μεσσηνίας έχει αναπτυχθεί σχέση συνεργασίας με ένα κοινό στόχο την βιώσιμη και ισότιμη ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας προς το συμφέρον όλου του κοινωνικού συνόλου.      

The post Ξυγκώρος: Οι μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις καινοτομούν | Nέα προϊόντα με ποιοτική υπεροχή appeared first on Tourism Today.

Read 160 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us