Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Τεχνολογία 27 Μαρτίου 2023

AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα

AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα
Rate this item
(0 votes)

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Έντονη αύξηση της ζήτησης και μεταβαλλόμενες τάσεις στην εποχικότητα, παρουσίασε ο Φεβρουάριος στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους προορισμούς που ξεχώρισαν σε επιδόσεις είναι και η Ελλάδα.
Παράλληλα, οι ταξιδιώτες συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις στα καλοκαιρινά τους καταλύματα.

Σύμφωνα με την AirDNA ο Φεβρουάριος σημείωσε αύξηση 47,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και 26,6% υψηλότερη από πέρυσι, παρά το γεγονός ότι είναι συνήθως περίοδος χαμηλής ζήτησης.

Ο αριθμός σε διανυκτερεύσεις έχει αυξηθεί σταθερά σύμφωνα με τη ζήτηση καθώς οι οικοδεσπότες ανοίγουν τα ημερολόγια τους για μεγαλύτερες περιόδους.

Τον Φεβρουάριο, η προσφορά διαθέσιμων διανυκτερεύσεων ήταν 37,8% μεγαλύτερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019 (20,7% έναντι 2022).

Ωστόσο, η άνοδος ήταν αργή σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα εκτός αιχμής, γεγονός που οδήγησε στο +6,9% στα επίπεδα πληρότητας σε σχέση με το 2019 (4,9% έναντι 2022).

Η αύξηση της ζήτησης οδήγησε επίσης σε άνοδο 13,7% των μέσων ημερήσιων επιτοκίων (ADR) από έτος σε έτος, γεγονός που οδήγησε τα έσοδα σε ιστορικό υψηλό των 3,7 δις δολαρίων τον Φεβρουάριο.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 43,9% σε ετήσια βάση (σε ετήσια βάση), 112,5 % υψηλότερα από το 2019.

Αντίστοιχα, το RevPAR στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 19,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αντανακλά την αύξηση των τιμών και της πληρότητας.

Βασικές ευρωπαϊκές μετρήσεις απόδοσης τον Φεβρουάριο του 2023

  • Το RevPAR αυξήθηκε κατά 19,2% σε ετήσια βάση.
  • Οι διαθέσιμες λίστες διατηρήθηκαν ισχυρές, 2,8% πάνω από το 2019, 13,7% ετησίως.
  • Η συνολική ζήτηση (νύχτες) ήταν 47,3% υψηλότερη από το 2019, 26,6% ετησίως.
  • Αύξηση πληρότητας 6,9% σε σχέση με το 2019, +4,9% έναντι 2022.
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 13,7% σε ετήσια βάση.

AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα

Οι τάσεις της ζήτησης και της προσφοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Ευρώπη διέφεραν μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι ιστορικά η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος του έτους.

Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πορτογαλία παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, με ετήσια αύξηση 60%, 52,7% και 44,1% αντίστοιχα, επιδεικνύοντας έντονη όρεξη για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε αυτούς τους προορισμούς.

Όσον αφορά την προσφορά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία (αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9%, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας την προθυμία των οικοδεσποτών να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Κροατία σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη σε ADR (30,8%), παρά τη σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρήσεων (-14,1%), υποδηλώνοντας ένα μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς και ευρύτερες οικονομικές πιέσεις, καθώς η ζήτηση στη χώρα αποτυγχάνει να συμβαδίσει με πέρυσι.

Οι 20 κορυφαίες χώρες αναζητούν ισορροπημένα επίπεδα πληρότητας

Τα επίπεδα πληρότητας στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν μια πρόκληση τον Φεβρουάριο λόγω της αντίθετης αύξησης εκτός εποχής στην ζήτηση και στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις.

Η υπερβολική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε από αυτές τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια μιας χαμηλής περιόδου, όπως ο Φεβρουάριος, μπορεί να αποβάλει την πληρότητα και οι οικοδεσπότες θα πρέπει να είναι επιμελείς για να αναγνωρίσουν τις υποκείμενες ευκαιρίες που μπορεί να φέρει η αλλαγή των τάσεων στην εποχικότητα.

Η AirDNA, για να το αναλύσει αυτό χώρισε τις χώρες σε τέσσερις ομάδες με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης τους:

  • Εκείνες όπου η αύξηση της ζήτησης καθυστερεί.
  • Αυτές με πλεόνασμα αύξησης της προσφοράς.
  • Όσες έχουν ισορροπημένη ανάπτυξη.
  • Εκείνες που η αύξηση της προσφοράς καθυστερεί.

Η Ελβετία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία πέτυχαν ισορροπημένα επίπεδα πληρότητας, όπου η αύξηση της νυχτερινής προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης ήταν ισόποσες μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία σημείωσαν αύξηση της ζήτησης, αλλά τα επίπεδα πληρότητάς τους μειώθηκαν καθώς η προσφορά των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από τις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν, τοποθετώντας τις στην κατηγορία πλεονασμάτων αύξησης της προσφοράς.

Όσον αφορά τις υστερήσεις αύξησης της προσφοράς στο τέλος του φάσματος, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο παρουσίασαν τις πιο απότομες αυξήσεις στα επίπεδα πληρότητας, με ρυθμούς ανάπτυξης 17,4%, 12,9% και 12% αντίστοιχα.

Η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς σε αυτές τις αγορές, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις στην πληρότητα και σηματοδοτώντας μια ευκαιρία εξυπηρέτησης της ακάλυπτης ζήτησης με πρόσθετη διαθέσιμη νυχτερινή προσφορά στο χρηματιστήριο.

Η πληρότητα ήταν η πιο απότομη πτώση στη Δανία, με μείωση 25,7% σε ετήσια βάση, ενώ η Κροατία σημείωσε επίσης αξιοσημείωτη μείωση 7,7%.
Αυτές οι δύο χώρες συνέχισαν να παρουσιάζουν υστέρηση στην αύξηση της ζήτησης, δικαιολογώντας τη μείωση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων και τελικά, τη μείωση της πληρότητας.

Αντίκτυπος των ρυθμιστικών αλλαγών στην αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας

Τον Φεβρουάριο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τερμάτισαν τα αντίστοιχα προγράμματα Golden Visa, τα οποία παρείχαν σε υπηκόους τρίτων χωρών την ευκαιρία να αποκτήσουν διαμονή στην ΕΕ μέσω οικονομικών επενδύσεων στις χώρες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα, η Ισπανία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα τερματίσει το πρόγραμμα καθώς το Κογκρέσο εκεί εξετάζει ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το οποίο θα εξαλείφει τη δυνατότητα απόκτησης Χρυσής Βίζας με την αγορά ακινήτων στην Ισπανία.

Η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος βίζας αποδόθηκε σε ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη κερδοσκοπία ακίνητης περιουσίας, ένα ζήτημα στο οποίο οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις συχνά αναφέρονται εσφαλμένα ως βασικός παράγοντας.

Πολλές αγορές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας κατοικιών μέσω της εφαρμογής αυστηρών κανονισμών σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι λανθασμένη, καθώς έχουν παρατηρηθεί ευρείες αυξήσεις τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών είναι σταθερή από το 2015. Η αύξηση της αξίας των ακινήτων έχει επηρεάσει όλους τους τύπους ακινήτων στη ζώνη του ευρώ, αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη μεταξύ των ιδιοκατοίκιων μονάδων -εκείνων όπου ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ακίνητο ως δική τους κύρια κατοικία- σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών σε άλλους τύπους ακινήτων-συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για δεύτερες κατοικίες ή ενοικιάσεις- ήταν υψηλότερη.

Τα σπίτια που δεν κατοικούνται από τον ιδιοκτήτη συνήθως εμπίπτουν στην κατηγορία της δεύτερης κατοικίας ή της επένδυσης σε ακίνητα. Αυτοί οι τύποι ακινήτων δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν με την παραδοσιακή μακροπρόθεσμη στέγαση, καθώς εξυπηρετούν ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς και προσφέρουν ένα διαφορετικό σύνολο ανέσεων και υπηρεσιών.

Πολλές αγορές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας κατοικιών μέσω της εφαρμογής αυστηρών κανονισμών σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι λανθασμένη, καθώς έχουν παρατηρηθεί ευρείες αυξήσεις τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών είναι σταθερή από το 2015.

Η αύξηση της αξίας των ακινήτων έχει επηρεάσει όλους τους τύπους ακινήτων στη ζώνη του ευρώ, αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη μεταξύ των ιδιοκατοίκιων μονάδων – εκείνων όπου ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ακίνητο ως δική τους κύρια κατοικία, σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών σε άλλους τύπους ακινήτων -συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για δεύτερες κατοικίες ή ενοικιάσεις- ήταν υψηλότερη.

Τα σπίτια που δεν κατοικούνται από τον ιδιοκτήτη συνήθως εμπίπτουν στην κατηγορία της δεύτερης κατοικίας ή της επένδυσης σε ακίνητα.
Αυτοί οι τύποι ακινήτων δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν με την παραδοσιακή μακροπρόθεσμη στέγαση, καθώς εξυπηρετούν ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς και προσφέρουν ένα διαφορετικό σύνολο ανέσεων και υπηρεσιών.

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών από την πανδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια ευρεία αύξηση της ζήτησης και στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο των ακινήτων.

Οι αυξήσεις των τιμών στα μη ιδιοκατοικούμενα ακίνητα έχουν την τάση να είναι πιο δραματικές από την ευρύτερη αγορά ακινήτων και τείνουν να περιορίζονται σε μονάδες υψηλότερης βαθμίδας και σε ενοικιαστές υψηλής ποιότητας.

Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση RevPAR έχει αυξηθεί με τον μεγαλύτερο ρυθμό μεταξύ των μονάδων υψηλότερης κατηγορίας από το 2019. Τον Φεβρουάριο,

Οι μεγαλύτερες πόλεις μιας χώρας είναι συχνά οι πρώτες που εφαρμόζουν κανονισμούς σε μια μυωπική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης.

Με τον τουρισμό στις αστικές περιοχές να έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων έχουν επηρεαστεί σοβαρά και πολλές από αυτές τις περιοχές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.

Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παρέχουν ροές εσόδων για οικοδεσπότες και κοντινές επιχειρήσεις, δημιουργούν φορολογικά έσοδα για τις τοπικές κυβερνήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης για την κοινότητα.

Για τις αστικές αγορές που αντιμετωπίζουν ένα νέο σύνολο κανονισμών, η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να μην είναι καν εντός της σφαίρας των δυνατοτήτων, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική ζημία στην κοινότητα όλων των οφελών που παρέχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι διαθέσιμες λίστες στις 50 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης παρέμειναν 22,8% κάτω από τα στοιχεία του 2019, ενώ η ζήτηση παρέμεινε 13. 1% χαμηλότερα την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, αυτός ήταν ο καλύτερος μήνας για τις μεγαλύτερες αγορές σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία και η ανάκαμψη ήταν αργή και σταθερή.

Όμως, το παρατεταμένο κενό ζήτησης έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στους φορείς εκμετάλλευσης βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε πολλούς αστικούς τουριστικούς προορισμούς.

Έχοντας χτυπηθεί σκληρά το εισόδημα τους, πολλοί χειριστές στις κορυφαίες 50 αγορές επέλεξαν να επαναχρησιμοποιήσουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνιες ενοικιάσεις ή να μετακομίσουν εντελώς σε μια νέα αγορά.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρούνται περαιτέρω επενδύσεις εκτός των αστικών περιοχών, πολλές από τις οποίες γνώρισαν σημαντική αύξηση στα στοιχεία του τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αποτελούν κινητήρια οικονομική δύναμη που ενισχύει τις υπάρχουσες μορφές διαμονής μέσω εναλλακτικών προσφορών που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν.

Οι ευρωπαϊκές αγορές εκτός των κορυφαίων 50 σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 63,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα τον Φεβρουάριο, ενώ οι διαθέσιμες λίστες αυξήθηκαν κατά 8,8% την ίδια περίοδο.

Αυτό αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς και η αύξηση των φραγμών εισόδου θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη στις περιφέρειες που επωφελούνται περισσότερο από αυτήν.

Παρά τα αντιφατικά επίπεδα αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς μεταξύ των κορυφαίων 50 αγορών και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, η πληρότητα σε επίπεδο μονάδας μπόρεσε να σημειώσει πρόοδο και στους δύο τομείς εστίασης το τελευταίο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις κορυφαίες 50 αγορές και οπουδήποτε αλλού ήταν ακριβώς κάτω από τον επαρκή αριθμό για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οδηγώντας σε αύξηση της πληρότητας σε σχέση με τις περιόδους πριν από την πανδημία.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η πληρότητα στις 50 κορυφαίες αγορές ήταν 5,8% πάνω από τα επίπεδα του 2019 και 10,1% υψηλότερη στις αγορές οπουδήποτε αλλού.

Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο, η αύξηση της πληρότητας ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των αγορών εκτός των κορυφαίων 50, αλλά από τις λίστες που είναι διαθέσιμες στις κορυφαίες 50, σημειώνεται μέτρια αύξηση πληρότητας σε σχέση με το 2019.

Όταν απομονώσαμε την εστίαση στις αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη προσφορά και ζήτηση ενοικίασης στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, κάναμε μια σύγκριση μεταξύ των πέντε κορυφαίων μεγαλύτερων αγορών και εκείνων εκτός αυτών.

Συγκρίνοντας τα συνολικά ετήσια στοιχεία από το 2022 έως το 2019, μπορούμε να δούμε ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά στις πέντε κορυφαίες αγορές καθεμιάς από τις τρεις χώρες παρουσίασαν βραδύτερη ανάκαμψη σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία κατάφεραν να αυξήσουν τα στοιχεία της ζήτησης σε περιοχές εκτός των πέντε κορυφαίων μεγαλύτερων αγορών τους, με ρυθμούς ανάπτυξης 11% και 3,4%, αντίστοιχα. Αν και η ζήτηση εκτός των πέντε κορυφαίων αγορών στην Ιρλανδία παρέμεινε χαμηλότερη από ό,τι το 2019, αυτές οι περιοχές είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές.

Η αύξηση της προσφοράς σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία παρέμεινε στάσιμη στις χώρες εστίασης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της αγοράς.

Ωστόσο, Οι αγορές εκτός των πέντε κορυφαίων αγορών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία τα πήγαν καλύτερα την περίοδο, με πτώση 6,9%, 19,8% και 7,3% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι διαθέσιμες λίστες στις πέντε κορυφαίες αγορές είχαν ισοπεδωθεί στην Πορτογαλία κατά 21,1%, στην Ιρλανδία κατά 48,1% και στην Ισπανία κατά 28,9%.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι

Οι τάσεις του ρυθμού της ζήτησης υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη και η δυναμική στον ευρωπαϊκό κλάδο βραχυπρόθεσμων μισθώσεων πρόκειται να συνεχιστούν τους επόμενους έξι μήνες.

Από τις 11 Μαρτίου, η ήπειρος παρακολουθούσε ρυθμό ρεκόρ ζήτησης κατά τους επόμενους έξι μήνες, αυξημένο κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.

Ο Μάιος ήταν ο μήνας που ξεχώρισε, με τις βραδιές κρατήσεων να σημειώνουν ρυθμό 42,6% υψηλότερο από το 2019 και 42,5% υψηλότερα από το 2022.

Με τον Μάιο να θεωρείται συνήθως λιγότερο πολυάσχολος μήνας για τον τουρισμό μετά τις διακοπές του Πάσχα, αυτό σηματοδοτεί ότι η εποχικότητα των ταξιδιών επεκτείνεται πέρα ​​από τις περιόδους αιχμής. Οι ταξιδιώτες παραμένουν πρόθυμοι να κλειδώσουν τα καλοκαιρινά τους καταλύματα.

Όσον αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι διανυκτερεύσεις για τις κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 32,3%, 33,7% και 34,9% αντίστοιχα, το 2019.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των 20 κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη αποκαλύπτει παρόμοιες τάσεις στις διανυκτερεύσεις που έχουν κρατηθεί.

Ο μήνας Μάιος σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή του ρυθμού ζήτησης από έτος σε έτος μέσα στους επόμενους έξι μήνες στην Αυστρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Επιπλέον, όλες εκτός από μία από τις 20 κορυφαίες χώρες (Δανία) είχαν διψήφια αύξηση στις συνολικές κρατήσεις μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου.

Η Πολωνία, η Αυστρία και η Ιταλία ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη, με τις συνολικές κρατήσεις διανυκτερεύσεων τους επόμενους έξι μήνες να αυξάνονται κατά 65,6%, 58,6% και 50,0% αντίστοιχα.

Αυτές οι τάσεις προμηνύουν καλά τον ευρωπαϊκό κλάδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, με τους ταξιδιώτες να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση των διαφορετικών πόλεων και τοπίων της ηπείρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

The post AirDNA: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα appeared first on Tourism Today.

Read 96 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us