Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα 17 Απριλίου 2024

Ένθετο Οικονομία: Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε μη μισθωτές – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Ένθετο Οικονομία: Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε μη μισθωτές – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις Ένθετο Οικονομία: Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε μη μισθωτές – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις Ένθετο Οικονομία: Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε μη μισθωτές – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Rate this item
(0 votes)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Ασφαλιστικά ενήμερες θα πρέπει να είναι οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας αλλιώς η παροχή διακόπτεται. Οι ασφαλισμένες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση ενώ προβλέπεται και η καταβολή αναδρομικών. Σε ότι αφορά στο αυξημένο επίδομα γέννησης τα αναδρομικά για τις γεννήσεις του ‘23 αναμένεται να τα λάβουν οι μητέρες τέλος Απριλίου.       

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

      Μη μισθωτές 

Αιτήσεις dypa.gov.gr  

9 μήνες Χ κατώτατος μισθός 

 (830 ευρώ από 1/4/24) 

Αναδρομικά για γεννήσεις

     από 24/9/2023  

Προϋπόθεση να είναι ασφαλιστικά ενήμερες

Μεταβίβαση στον πατέρα: έως 7 μήνες

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 2023

Αναδρομικά καταβολή: 30 Απριλίου 

1ο παιδί: 400 ευρώ

2ο  παιδί: 700 ευρώ

3ο παιδί: 1.000 ευρώ

4ο παιδί ή περισσότερα: 1.500 ευρώ

Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Πτωτική πορεία θα διαγράψει και ο πληθωρισμός. Έμφαση δίνει στην δημοσιονομική προσαρμογή για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. 

ΔΝΤ

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 

*      Ρυθμός ανάπτυξης

–        2024 : 2%

–        2025 : 1,9%

*     Πληθωρισμός

–        2024 : 2,7%

–        2025 : 2,1%

*      Ανεργία

–        2024 : 9,4% %

–        2025 : 8,7%

Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αν και ΕΚΤ και FED φαίνεται ότι προσεγγίζουν από άλλη οπτική το θέμα για να προχωρήσουν στην πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων.

Αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Ειδικότερα παρά τις σημαντικές δυνατότητές τους σε πρώτες ύλες και έναν αυξανόμενο νέο ενεργό πληθυσμό, περισσότερες από τις μισές από τις 75 πιο φτωχές χώρες είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από τις πλούσιες χώρες το 2023/24, γεγονός που αυξάνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών. Μάλιστα για το ένα τρίτο από αυτές, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τώρα χαμηλότερο από εκείνο προ της πανδημίας Covid-19.

Σε ορισμένες χώρες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη, με μέσο ποσοστό ακραίας φτώχειας οκταπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. 

Σχεδόν το 25% του πληθυσμού ζει εκεί με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα και το 90% των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με λιμό ή υποσιτισμό συγκεντρώνονται σε αυτές τις χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην ανατολική ή νότια Ασία.

Οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικονομίες απέναντι στην πανδημία και στον πληθωρισμό ώθησαν τα κράτη να χρεωθούν, σε μια περίοδο που τα επιτόκια αυξάνονταν. Ένας συνδυασμός που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η εξυπηρέτηση του χρέους τους. 

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς η εφαρμογή στο Taxis ακόμα δεν έχει ανοίξει. Τι προβλέπεται για την παροχή έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος.

www.ertnews.gr

Read 17 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us