Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
Τεχνολογία 01 Δεκεμβρίου 2017

Τα ρομπότ θα «φάνε» 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030

Τα ρομπότ θα «φάνε» 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030 Τα ρομπότ θα «φάνε» 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030 Τα ρομπότ θα «φάνε» 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030
Rate this item
(0 votes)

Έως και 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2030 και να αντικατασταθούν

από ρομπότ σύμφωνα με μία νέα έρευνα του McKinsey Global Institute.

Η μελέτη που διεξήχθη σε 46 χώρες και αφορά σε 800 επαγγέλματα, διαπίστωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας θα επηρεάσει έως και το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και ότι στις πιο πλούσιες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ένα τρίτο των εργατών θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί για άλλες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στις φτωχότερες χώρες που έχουν και λιγότερα χρήματα να επενδύσουν στους ρομποτικούς αυτοματισμούς, αυτές δεν αναμένεται να επηρεαστούν τόσο πολύ. Ωστόσο οι συγγραφείς της έρευνας καλούν τις κυβερνήσεις να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους.

Όπως προκύπτει, τα επαγγέλματα που θα πληγούν περισσότερο είναι οι χειριστές μηχανημάτων και οι εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων. Ιδιαίτερα ευάλωτα θεωρούνται και επαγγέλματα όπως κτηματομεσίτες και γραμματειακό προσωπικό. Αντίθετα όμως θέσεις που απαιτούν ανθρώπινη αλληλεπίδραση όπως γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι ή μπάρμαν, θεωρούνται πιο ασφαλείς απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Λιγότερο αναμένεται να επηρεαστούν και τα χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα όπως εκείνα το κηπουρού και του υδραυλικού.

Όπως σημειώνει η έρευνα, στις αναπτυγμένες χώρες η εξέλιξη της τεχνολογίας θα αυξήσει την ανάγκη για πανεπιστημιακή εκπαίδευση επειδή οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερες γνώσεις θα μειωθούν.

Ειδικότερα πάντως και όσον αφορά στις ΗΠΑ, έως το 2030 ενδέχεται να χαθούν 39 με 73 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις οποίες όμως τα 20 εκατομμύρια μπορεί να μεταπηδήσουν σε άλλες βιομηχανίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυτοματοποιηθεί το 20% των σημερινών θέσεων εργασίας, ενώ στην Ινδία το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις στο 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μίας μετάβασης όμοιας εκείνης που ξεκίνησε από το 1900 όταν άρχισε να κυριαρχεί η βιομηχανική παραγωγή. Τέλος, σημειώνει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα έχει και θετικές επιπτώσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας όπως συνέβη τη δεκαετία του 1980 όταν μπήκαν στις ζωές μας οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

(Με πληροφορίες από BBC)

Read 81 times

Leave a comment

Το thessaloniki-dayandnight.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Διαβάστε Ακόμα

News Letter

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

Tel: 6942569789

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

 

Connect With Us


Popular News