Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
Κόσμος 03 Ιουλίου 2020

Τουρκικό ΣτΕ: Αναβολή δύο εβδομάδων στην έκδοση της απόφασης για την Αγία Σοφία-Κρίσιμος ο ρόλος του Ερντογάν

Τουρκικό ΣτΕ: Αναβολή δύο εβδομάδων στην έκδοση της απόφασης για την Αγία Σοφία-Κρίσιμος ο ρόλος του Ερντογάν Τουρκικό ΣτΕ: Αναβολή δύο εβδομάδων στην έκδοση της απόφασης για την Αγία Σοφία-Κρίσιμος ο ρόλος του Ερντογάν Τουρκικό ΣτΕ: Αναβολή δύο εβδομάδων στην έκδοση της απόφασης για την Αγία Σοφία-Κρίσιμος ο ρόλος του Ερντογάν
Rate this item
(0 votes)

Τουρκικό ΣτΕ: Αναβολή δύο εβδομάδων στην έκδοση της απόφασης για την Αγία Σοφία-Κρίσιμος ο ρόλος του Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Τέμενος από μουσείο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ακροαματική διαδικασία από το 10ο Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας κράτησε μόνο 17 λεπτά. Η εισήγηση του εισαγγελέα είναι ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο και δεν τίθεται θέμα πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ. Ωστόσο το Δικαστήριο σπεύδει να επισημάνει ότι το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος Ερντογάν. Η οριστική απόφαση θα καθαρογραφεί και θα δημοσιοποιηθεί σε 15 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει στην Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής – δύσης.

Οι κινήσεις της Τουρκίας αφορούν κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο

Η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο γιατί πιάστηκε εξαπίνης από τις διεθνείς αντιδράσεις, εκτίμησε ο Μάνος Καραγιαννίδης αναπληρωτής Αμυντικών Σπουδών.

Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο Ερντογάν για να πιστωθεί την όποια αλλαγή για εσωτερικούς λόγους, καθώς στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να πέφτει, σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Η Αγία Σοφία ανήκει στην Οικουμένη, αν μετατραπεί σε τζαμί, θα είναι προσβολή για το σύνολο του χριστιανικού κόσμου, θα αποτελέσει κατάφωρη προσβολή του χριστιανικού αισθήματος, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ,στην εκπομπή GPS και στους Θάνο Σιαφακα και Γιωργο Νερουτσο ο πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου , πατέρας Παναγιώτης Καποδίστριας.

www.ert.gr

Read 75 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us