Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Κόσμος 06 Μαΐου 2024

Προ των πυλών η επίθεση στη Ράφα – Ύστατες προσπάθειες να μείνουν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις

Προ των πυλών η επίθεση στη Ράφα – Ύστατες προσπάθειες να μείνουν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις Προ των πυλών η επίθεση στη Ράφα – Ύστατες προσπάθειες να μείνουν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις
Rate this item
(0 votes)

APTOPIX Israel Palestinians

Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την αναλαμπή ότι επίκειται εκεχειρία μεταξύ των εμπολέμων. Λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Καΐρου και την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Χαμάς για τη Ντόχα, το Ισραήλ προετοιμάζει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα. Κάλεσε με φυλλάδια τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μέρος της πόλης και να κατευθυνθούν σε καταυλισμούς βορειότερα όπου μπορεί να φτάσει -όπως αναφέρει- ανθρωπιστική βοήθεια. Ύστατες προσπάθειες διαμεσολάβησης καταβάλλει ο διευθυντής της CIA που, μετά το Κατάρ, αναμένεται στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Με πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον τις κινήσεις του Ισραήλ στην Ράφα καθώς γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη -πέραν της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης-θα προκαλέσει και σοβαρή κλιμάκωση και θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια μέσω και του επικεφαλής της CIA που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και ημέρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επέμβασης στην Ράφα όμως με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμη, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ο πρόεδρος Μπαιντεν έχει εξηγήσει επανειλημμένως στον Νετανιάχου ότι αντιτίθεται σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και προφανώς αυτό του επανέλαβε και στη σημερινή συνομιλία καθώς όπως ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων είναι η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή.

«Εντοπίσαμε ανησυχητικά σημάδια ότι η Χαμάς στην πραγματικότητα δε σκοπεύει να συμφωνήσει μαζί μας. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας άμεσα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. Λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ και αφού διαφάνηκε ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να επιτευχθεί η πολυπόθητη εκεχειρία, το Τελ Αβίβ ζήτησε εκκένωση μίας περιοχής στη Ράφα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι.

«Πού θα πάω; Δεν έχω ούτε χρήματα, ούτε τίποτα. Είμαι πολύ κουρασμένη, κι εγώ και τα παιδιά μου. Που θα πάω; Πού;» ρωτά μια εκτοπισμένη από τη Γάζα. Ένας άνδρας λέει «έριξαν φυλλάδια, αλλά δεν ξέρουμε πού να πάμε. Έχω παιδιά, γυναίκα, μητέρα, οικογένεια και δεν ξέρουμε πού να πάμε» και κάποιος άλλος επισημαίνει «οι Ισραηλινοί κατακτητές έλεγαν στον κόσμο να πάει στη Ράφα και ότι είναι ασφαλής περιοχή. Σήμερα, μας λένε να φύγουμε από τη Ράφα».

Οι ήδη εκτοπισμένοι κάτοικοι του καταυλισμού φορτώνουν τα υπάρχοντά τους σε αυτοκίνητα, ακόμα και σε κάρα και φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Το Τελ Αβίβ τους ζητά να πάνε στη Χαν Γιούνις και τον καταυλισμό, Αλ Μαγκουάσι όπου υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο ΟΗΕ, αλλά και Δυτικές κυβερνήσεις – μεταξύ τους και η Γαλλία – καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει με την προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη νεκρών.

Όμως, οι καπνοί που βγαίνουν από περιοχές της Ράφα δεν προμηνύουν εκτόνωση της κατάστασης – το ακριβώς αντίθετο…

Σύμφωνα με τη Χαμάς, μέσα στη νύχτα, το Τελ Αβίβ βομβάρδισε τουλάχιστον 10 κτήρια αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίας. «Χθες το βράδυ, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Ξυπνήσαμε από τους ήχους των βομβαρδισμών και τα συντρίμμια έφτασαν στις τέντες των εκτοπισμένων» δηλώνει μια γυναίκα στην κάμερα. Η Χαμάς απειλεί με αντίποινα, αν το Ισραήλ κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα ενώ το απόγευμα της Κυριακής, βομβάρδισε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες, αλλά και να κλείσει ένα πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

«Μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει πια. Δεν έχουμε καταφύγιο, φαγητό, νερό, απολύτως τίποτα» λέει εκτοπισμένος στη Ράφα από τη Χαν Γιούνις.

Ανοιχτό παραμένει και το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ στο Λίβανο. Σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 20 πυραύλους προς τη μεθοριακή πόλη Κιριάτ Σιμόα, καταστρέφοντας σπίτια και τραυματίζοντας έναν ηλικιωμένο άντρα.

Όμως, οι σειρήνες στο Ισραήλ στις 6 Μαΐου δεν ήχησαν εν όψει κάποιου χτυπήματος, αλλά για να θυμίσουν τη χειρότερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία, το Ολοκαύτωμα των Ναζί. «Πριν από ογδόντα χρόνια, οι Εβραίοι ήταν τελείως ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτούς που ήθελαν να μας καταστρέψουν. Κανένα έθνος δε μας βοήθησε. Σήμερα, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν. Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου ότι καμία πίεση, καμία απόφαση διεθνούς οργανισμού δε θα μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εκκένωση της Ράφα – Το σχέδιο του Ισραήλ για τον άμαχο πληθυσμό

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος, όπως είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες το Ισραήλ όταν πει ότι πρέπει να εκκενωθούν περιοχές τότε θα είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα για ν αεξαρθρώσει τα τελευταία τέσσερα τάγματα της Χαμάς και να βρει ομήρους. Το Ισραήλ ζητά από 100.000 ανθρώπους να φύγουν από το ανατολικό τμήμα της Ράφας το οποίο όμως όπως λένε οι Παλαιστίνιοι, είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς καθώς εκεί υπάρχει το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής, εκεί βρίσκεται το συνοριακό πέρασμα της Ράφας από όπου περνάει και η μεγαλύτερη ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ όπου όμως χθες η Χαμάς σκότωσε 4 Ισραηλινούς στρατιώτες. Η UNWRA η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι δεν πρόκειται να φύγει από εκεί παρά τις εντολές διότι υπάρχουν 600.000 παιδιά που είτε έχουν τραυματιστεί, είτε είναι υποσιτισμένα, είτε άρρωστα.

Το Ισραήλ θέλει να τους στείλει λίγο βορειότερα σε δύο περιοχές, που όπως λένε οι Παλαιστίνιοι δεν είναι κατάλληλες. Η μία είναι η Χαν Γιούνις που στην προηγούμενη χερσαία επιχείρηση είχε ισοπεδωθεί και η άλλη είναι η παραθαλάσσια περιοχή Αλ Μαγουάσι που όμως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές κι επίσης έχει βομβαρδιστεί το προήγουμενο διάστημα. Το Ισραήλ υπόσχεται ότι σε αυτά τα δύο σημεία έχει έτοιμα και υπάιθρια νοσοκομεία, σκηνές και σημεία ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απεργία πείνας στο Πρίνστον – Kύμα αντιδράσεων και στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας

Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε την τελετή αποφοίτησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου και τελικά θα γίνουν μικρότερες τελετές ανά σχολή. Οι φοιτητές στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο της Ivy League ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης επηρεάζοντας και πολλούς άλλους φοιτητές ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Στο άλλο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το Πρίνστον, φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους της Γάζας. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, αλλά θα πίνουν νερό, θα σταματήσουν, λένε, μόνο όταν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Στη Μεγάλη Βρετανία, καταυλισμούς έστησαν φιλο-Παλαιστίνιοι φοιτητές και στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, ενώ κάποιοι εξ αυτών έδεσαν φουλάρια στα στόματα τους ενώ αναμένεται να κάνουν και πορεία διαμαρτυρίας.

ΕΡΤΝews: Κλειώ Νικολάου, Παντελής Γκόνος – Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Read 24 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us