Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Έρευνα ΙΟΒΕ: «Φόβητρο» για τους καταναλωτές η ακρίβεια

Έρευνα ΙΟΒΕ: «Φόβητρο» για τους καταναλωτές η ακρίβεια Έρευνα ΙΟΒΕ: «Φόβητρο» για τους καταναλωτές η ακρίβεια Έρευνα ΙΟΒΕ: «Φόβητρο» για τους καταναλωτές η ακρίβεια
Rate this item
(0 votes)

Screenshot_6

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών). Σχεδόν 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» και θα «κόψουν» δαπάνες ενώ πάνω από 8 στους 10 δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο ενώ αυξάνονται τα νοικοκυριά που «τρώνε από τα έτοιμα».

Το 56% των καταναλωτών εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το προσεχές διάστημα. Μόλις το 17% δηλώνει ότι αναμένει μια σταθερότητα.

Απαισιόδοξα είναι και τα περισσότερα νοικοκυριά για το μέλλον. Έξι στα δέκα αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, τους προσεχείς 12 μήνες, ενώ μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές εκτιμούν ότι δε θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% αναμένει το αντίθετο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Μάρτιο, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι και πάλι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής

www.ertnews.gr

Read 35 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us